نویسنده: سودابه بیوس
نوزادی که ماهها در رحم مادر از طریق جفت و عوامل مادری بخوبی محافظت شده، در پایان مدت بارداری بیدفاع پا به دنیای آلوده خارج مینهد. در این موقعیت، تنها آغوش گرم و شیرمادر او را در مقابل عوامل مهاجم، میکروبی، ویروسی، قارچی، انگلی،... محافظت میکند.
شیر مادر دارای سه دسته عوامل محافظت کننده است. این عوامل نه تنها نوزاد را در روزها و ماههای آغاز عمر از گزند عوامل بیماری زا دور میدارد، بلکه تا پایان زندگی از بیماریهای چون دیابت و فشار خون مصون میسازد.(1)
در دوران بیست و چهار ماهه شیردهی، مسؤولیت پرورش طفل از نظر جسمی و روانی به عهده مادر است. علی علیهالسلام میفرماید: بنگر کدام زن فرزندانت را شیر میدهد؛ زیرا کودک با اخلاق او رشد میکند.(2)
شیر مادر برای بچه غذایی فوق العاده کامل است. از آنجا که دوران تکرار نشدنی کودکی در تأمین سلامت انسان در بزرگسالی اهمیت بسیار دارد، دوران شیرخواری از حساسترین مراحل رشد و تکامل انسان است. پس باید در این مرحله از زندگی به تغذیه و سلامت کودک توجه مخصوص داشت. در چنین موقعیتی، نیازهای غذایی، روانی و ایمنی کودک تنها از طریق شیرمادر تأمین میشود؛ و این ویژگیها به طور یک جااز طُرُق دیگر قابل دسترسی نیست.(3) علی علیهالسلام میفرماید: «ما من لبن رضع به الصبی اعظم برکة علیه من لبن امه»
برای طفل شیرخوار هیچ شیری مبارکتر از شیر مادرش نیست.(4)
شیر مادر چون خون مادهای زنده است این ماده، علاوه بر مواد معدنی لازم برای تمام نوزادان، از مواد حفاظت کننده در برابر بیماریها نیز برخوردار است. ترکیب و میزان مواد مغذّی در شیرمادر باتوجه به روزهای تولد، سن شیرخوار، سن مادر، سن باروری، طول مدت شیردهی، دفعات شیردهی و تقاضای کودک متفاوت است؛ و بهترین شیر برای هر نوزاد، شیر مادر اوست.(5)
ارتباطات عاطفی مادر و کودک هنگام شیردادن از پستان نیز امتیازی استثنایی برای شیرمادر است و در رشد عاطفی، ذهنی و روانی کودک تأثیری شگفت انگیز دارد.(6) علی علیهالسلام میفرماید: «تخیروا للرضاع، کما تخیّرون للنکاح، فان الرضاع یغیر الطباع.»
همانگونه که برای ازدواج جستجو و انتخاب میکنید، برای شیردادن هم بگردید؛ زیرا شیر طبیعت کودک را عوض میکند.(7)
روحیات مادر و پدر، طبق قانون وراثت، در طفل مؤثر است؛ ولی در اینجا استثنادیده میشود. روحیات مادر، روی شیر مادر اثر میگذارد و به احتمال نزدیک به یقین، مادر حسود فرزند حسود تحویل جامعه میدهد؛ چنانکه مادر با عاطفه فرزند با عاطفه به اجتماع عرضه میکند.
پس بهتر است مادر، بخصوص هنگام شیردادن، تقوا پیشه کند؛ بسم اللّه بگوید؛ اضطراب نداشته باشد، خود را از هیجان و عصبانیت تهی سازد و در کمال آرامش و عدم نگرانی با تبسم به شیر دادن بپردازد. چنانچه مادر نیمه شب بیدار شود و با عصبانیت و داد و فریاد شیر دهد، کودک بیاستعداد، طغیانگر و پرخاشگر میشود.
حتی مادرانی که در دوران بارداری و شیردهی به دلایل مختلف دچار اضطراب شدید میشوند، صاحب شیرخوارانی بدقلق، نقنقی و تحریک پذیر میگردند که طرح رفتاری و حتی طرح خواب آنان با سایر شیرخواران متفاوت و غیر قابل پیشبینی است.(8)
اگر مادر نیمه شب بیدار شود، نوزاد در حال گریه را نوازش کرده، با او زمزمه کند که چرا دیر بیدار شده و عذر بخواهد، فرزند نیز تأثیری مثبت میپذیرد. البته شیردادن از ثواب الهی نیز برخوردار است. روایت در این باره میفرماید:
«...فاذا ارضعت کان لها بکل مصّة لعدل عتق محرر من ولد اسماعیل فاذا
در حال حاضر با مطالعات دقیق انجام شده دریافتهاند که شیر مادر تا سن 6 ماهگی به تنهایی برای تغذیه کودک کافی است و تا این سن حتی دادن آب به کودک لازم نیست.
فرغت من رضاعه ضرب ملک کریم علی جنبها و قال استانفی العمل فقد غفرلک»(9)
... وقتی زنی نوزادش را شیر میدهد، خدا در مقابل هربار که نوزاد از پستانش شیر میمکد، ثواب آزاد کردن بندهای به او عطا میفرماید. وقتی مادر از شیردادن فراغت یافت، فرشتهای دست نوازش بر پهلویش مینهد و میگوید: کار را از سربگیر که خداوند تو را آمرزید.
مکیده شدن شیر در شب باعث افزایش هورمون پرولاکتین، که در افزایش ساخت شیر در بدن مادر نقش عمده دارد، میگردد که در فراوانی و تداوم شیر مادر بسیار مؤثر است.
در حال حاضر با مطالعات دقیق انجام شده دریافتهاند که شیر مادر تا سن 6 ماهگی به تنهایی برای تغذیه کودک کافی است و تا این سن حتی دادن آب به کودک لازم نیست. برای اینکه شیرخوار از کلیه مواد موجود در شیر مادر بهرهمند شود و از رشد مطلوبی برخوردار گردد، باید تمام شیر یک پستان را در هروعده از شیرخوردن مصرف کند. قسمت اول شیر دارای آب و قند بیشتر و قسمت انتهاییاش حاوی چربی بیشتر است.(10) در همین راستا امام صادق علیهالسلام میفرماید:
جعل اللّه تعالی ذکره، رزقه فیثدی امه احدیهما شربه و فیالاخری طعامه و حتی اذا وضع اتاه اللّه عزوجل...»(11)
روزی نوزاد در پستان مادر است که یکی به منزله آب و مایعات و دیگری دارای خواص غذاست...
ضرورت شیردهی از هردوپستان در روایت دیده میشود؛ چنانکه آخرین یافتههای علمی بر شیردهی از هردو پستان تأکید دارد. البته نباید فراموش کرد که «مهمترین عامل افزایش شیرمادر، مکیدن مکرر شیراز پستان است.»(12)
به علت عوامل ایمنیبخش موجود در شیرمادر، شیرخواری که تاپایان دوسالگی هنوز سیستم ایمنیاش تکمیل نشده، به وسیله شیرمادر در برابر بیماریها محافظت میشود، بدین سبب، شیرمادر تا پایان دو سالگی برای شیرخوار لازم است. تغذیه با شیرمادر تمام نیازهای شیرخوار را تا پایان شش ماهگی تأمین میکند و از آن پس نیز تا دوسالگی، حدود31 انرژی لازم را به او میرساند.(13)
بنابراین، با توجه به اینکه بعد از تولد سریعترین مرحله رشد، دوران شیرخواری است؛ و از طرفی ترکیب شیرمادر کاملاً بانیازهای شیرخوار منطبق است، سفارش شده کودک مدت 24 ماه تمام از شیرمادرش استفاده کند.
«والوالدات برضعن اولادهن حولین کاملین لمن اراد ان یتم الرضاعة...»(14)
مادران فرزندان خود را دو سال تمام شیردهند، این حکم برای کسی است که بخواهد دوران شیرخوارگی را کامل گرداند...
امام صادق علیهالسلام دراین باره میفرماید:
«الرضاع واحد و عشرون شهراً فان نقص فهو جور علی الصبی»(15)
مدت شیردهی 21 ماه است؛ و هرگونه کوتاهی در این مورد ستم بر نوزاد شمرده میشود.
سازمان جهانی بهداشت و یونیسف، ادامه تغذیه با شیرمادر را تا دوسالگی سفارش کرده است.(16) هنگامی که درمییابیم میزان ابتلا به آسم و انواع آلرژیها در شیرخوارانی که از شیرمادر استفاده میکنند، بسیارکمتر است؛ و از طرفی به علت سوخت وساز چربیها (کلسترول) این نوزادان در بزرگسالی با احتمال حملات قلبی، عروقی کمتر رو به رو میشوند،(17) راز سخن امام صادق علیهالسلام و ستم برنوزاد را بیشتر درک میکنیم. پس مادری که بخواهد وظیفه مادری را به طورکامل انجام دهد، باید در کمال آرامش و خواستروانی دو سال کامل به کودک شیر دهد. این کار، علاوه بر نیازهای تغذیهای، نیازهای روانی کودک را نیز برآورده ساخته، وی را برای پاگذاشتن به مرحله بعدی آماده میسازد.
شایان ذکر است که بر اساس تجارب و آزمایشهای پزشکی، بانوانی که نوزادان خود را از شیر محروم می کنند، غالبا به سرطان سینه دچار میگردند و ... (18)
1 ـ کارگاه تغذیه با شیرمادر، اسفند 77؛ شیرمادر در سلامت و بیماری؛ دکتر محمدعلی نیلفروشان.
2 ـ وسائل الشیعه، ج 21، ص 467.
3 ـ شیرمادر و تغذیه شیرخوار، معاونت امور بهداشتی وزارتبهداشتودرمان، چاپسوم، آبان 1374، ص 4.
4 ـ وسائل الشیعه، ج 21، ص 452.
5 ـ مقاله خصوصیات تغذیهای شیرمادر، دکتر سوسن پارسای و همایون بنادرخشان.
6 ـ شیرمادر و تغذیه شیرخوار، ص 4.
7 ـ وسائل الشیعه، ج 21، ص 486.
8 ـ عوامل مؤثر روانی در شیردهی؛ کارگاه تغذیه با شیرمادر، دکتر بهروز جلیلی.
9 ـ وسائل الشیعه، ج 21، ص 451.
10 ـ کارگاه تغذیه باشیرمادر، شیرمادر در سلامت و بیماری، ص 6.
11 ـ وسائل الشیعه، ج 21، ص 455.
12 ـ شیرمادر و تغذیه شیرخوار، ص 5.
13 ـ کارگاه تغذیه با شیرمادر، شیرمادر در سلامت و بیماری، ص 6.
14 ـ سوره بقره، آیه 233.
15 ـ وسائل الشیعه، ج 21، ص 455.
16 ـ SAVAGE KING_ F. HEIPING MO THERS TO BREAST FEED REUISED_ EDITAFRZCAN MEDICALAHD RESEARCH FOUHDATION NAZROBI KENYA 1992.
17 ـ شیرمادر و تغذیه شیرخوار، ص 4.
18 ـ تأثیر شیر و غذا در جسم و جان انسان، میرزاباقر حسینی، ص 35 ـ 33.