مزرعه چاپارل

همه چیز و هیچ چیز

مزرعه چاپارل

همه چیز و هیچ چیز

10 اتفاقی که وب را لرزاند

10 اتفاقی که وب را لرزاند


1- ایمیل‌

اگر بخواهیم بدون در نظر گرفتن شدت و میزان تاثیر این وقایع و تنها با در نظر گرفتن سیر تاریخی به طرح وب لرزان‌ها بپردازیم به طور قطع راه‌اندازی سرویس ارسال پیام (نامه) درصدر قرارخواهد داشت. چنین سرویسی اولین بار در 1972 توسط ری تاملینسون (Ray Tomlinson ) با اختیار علامت  موجود در سیستم تایپ او برای اتصال نام کاربری و آدرس برای شبکه آرپانت به کار گرفته شد و به دلیل ایجاد قابلیت ارسال آسان پیام به طور همزمان و اشکال دیگر از محبوب‌ترین برنامه‌های کاربردی آرپانت شد. از آن پس با افزوده شدن قابلیت‌های متعدد و از 1993 با حضور سرویس دهنده‌های آنلاین ایمیل، چون AOL، دلفی، یاهو و گوگل یا دیگر سرویس‌ها، این قابلیت به دفعات چهره عوض کرده است.

 

2- از گوفر به WWW

طی دهه 1980 و 1990اینترنت رشد قابل توجهی یافت. پس از خروج اینترنت از انحصار امریکا و اتصال به اروپا و سایر قاره‌ها، تلاش‌ها برای همگانی ساختن بیش از پیش اینترنت گسترش یافت. سر تیم برنرزلی یا همان پدرWWW در1989شیوه تازه ای دراستفاده از‌هایپرتکست به جای گوفرابداع کرد و پایه گذار واژه وب شد. پس از آن اولین مرورگر وبی که از‌هایپر کارد الگو برداری کرده بود به نام ViolaWWW  طراحی شد. در 25 دسامبر 1990، وب وارد دنیای آنلاین شد. مهم‌ترین لحظه‌ای که به محض به وجود آمدن وب در تاریخ آن ثبت شد. در صبح کریسمس 1990برنرزلی و روبرت کالیو درمرکزتحقیقاتی سرن در ژنو، ارتباط اینترنت را با اولین وب‌سرور برقرار کردند.

 

3- موتورهای جستجو

حتی پیش از تولدWWW  موتورهای جستجویی بودند که به منظور ساماندهی اینترنت طراحی شده بودند. اولین موتور جستجو از این دست آرکی (Archie)  بود که در در دانشگاه مک گیل امریکا طراحی شد. اولین موتور جستجوی متنی WebCrawler  بود که در 1994 متولد شد Lycos . در 1993 ایجاد شد و یاهو و آلتا ویستا نیز در 1995 پا به عرصه وجود گذاشتند. گوگل با شکل اولیه اش در 1998 طراحی شد.

4- مرورگر گرافیکی‌

در ساعت 1 عصر 15 مارچ 1993، مرورگر گرافیکی متولد شد.  اریک بینا و مارک اندرسن طراحان آن هردو از دانشجویان معمولی دانشگاه ایلی نویزبودند. زمانی که آنها اعلام کردند نسخه آزمایشی گرافیکی Mosaic تحت ویندوز برای دانلود آماده است، نمی‌دانستند این کارچه تاثیری در آینده اینترنت دارد. طراحی آنها  قابل قبول بود؛ به جای اینکه تصاویر در پنجره‌ای جدا باز شوند در میان نوشته جا می‌گرفتند. نسخه Mosaic مورد استقبال گرفت و نسخه‌های تحت سیستم‌های عامل دیگر نیز طراحی شد.

 

تقریباً یک سال پس از این ماجرا اندرسن با Silicon Graphics که بعدها به Netscape تغییر نام پیدا کرد، قرارداد همکاری بست.

 

مایکروسافت مجوز استفاه از کدNCSA Mosaic  برای اولین ویرایش Internet Explorer  را خریداری   کرد. تکامل مرورگرها آغاز شد و اینترنت که پیش از آن تنها شامل متن‌های ساده بود به ‌سوی چند رسانه‌ای شدن پیش رفت.

 

5- حباب دات کامی‌

طی 1995 تا 2001 انگار جهان از خواب سنگین خود بیدار شد. امکان دسترسی به میلیون‌ها نفر در سراسر جهان با هزینه بسیار اندک پدیده ای بود که شرکت‌های تجاری را به جنبشی بی‌سابقه انداخت و بدین گونه پدیده ای که حباب دات کامی نامیده شد، شکل گرفت. میزان ارزش سهام شرکت‌های مرتبط با فناوری و اینترنت به شکل روز افزون و بی‌سابقه‌ای افزایش می‌یافت و از دیگر سو جهان به سمت سرمایه گذاری در این بخش‌ها گام بر می‌داشت. این‌گونه شد که جمعیت 16 میلیون نفری آنلاین 1996 به بیش از یک میلیارد فرد آنلاین در حال حاضر رسیده است. علاوه بر این بر اساس پیش بینی موسسه ژوپیتربا 38‌درصد افزایش نسبت به سال 2006 تا سال 2011 بیش از 22درصد جمعیت جهان آنلاین خواهند بود.

 

6- آمازون‌

 این سایت و مرجع بزرگ که چندان نیاز به معرفی ندارد در1994 پایه‌گذاری و در16جولای‌1995 تجاری شد. سایتی که عنوان آن «بزرگ ترین انبار کتاب» است و در موج و حباب دات کامی که ایجاد شده بود پا به عرصه وجود گذاشت. این سایت به جز کتاب محصولات دیگری نظیر موسیقی‌های قابل دانلود، فیلم، نرم افزار، بازی کامپیوتری، تجهیزات الکترونیکی و حتی ملمان وغذا را نیز به فروش می‌رساند. این سایت انقلابی در دنیای تجارت تحت وب و خارج از آن ایجاد کرد و از سایت‌هایی بود که با شروع یک پروژه نه چندان بزرگ در گاراژی کوچک به موفقیت رسید. طراح، مبدع و مدیر اجرایی آن جف بیزو (Jeff Bezos) است که در سال 1999 از سوی مجله معتبر تایم به عنوان مرد برگزیده سال معرفی شد. این سایت با 17 هزار کارمند  در سال 2007 بیش از 476‌میلیون‌دلار درآمد خالص داشته است.

 

7- شکاف دیجیتالی‌

هر چند در ینگه دنیا آفتاب می درخشید و حرف بالای حباب دات کامی زیاد بود، در همان زمان کشورهای توسعه نیافته یا در حال توسعه از فقدان اطلاعات یا فناوری‌های نوین رنج می‌بردند. این گونه شد که بحث پیرامون شکاف دیجیتالی و اطلاعاتی بالا گرفت، کتاب‌ها نوشته شد، نظریه‌پردازی‌ها صورت گرفت، سمینارها برگزار شد و قصه همین اجلاس سران جامعه اطلاعاتی معروف و محبوب خودمان هم  از همان جا آغاز شد. تلاش برای برقراری برابری اطلاعاتی به شکل‌گیری فعالیت‌هایی از این دست و طراحی محصولاتی چون لپ تاپ‌های OLPC منجر شد.

 

8- ویکی پدیا

جیمی ویلز طراح ویکی پدیا در15  ژانویه 2001 اولین پستش را ارسال کرد. دایره`‌المعارف آنلاینی که هرکس بی‌توجه به تخصصش می‌تواند مطلبی به آن اضافه کرده و یا برای ویرایش مطالب اقدام کند. ویکی پدیا با شعار همه می‌توانند کارشناس باشند که در سرلوحه سایت خود به ثبت رسانده تا کنون توانسته به بزرگ ترین دایره`‌المعارف آنلاین دنیا تبدیل شود. این دایره`‌المعارف در حال حاضر2میلیون مقاله به انگلیسی (7 میلیون در مجموع) در خود جای داده است.

ویکی پدیا مجموعه‌ای بی‌پایان از بحث‌ها، ویرایش‌ها، بازنگری‌ها و آرشیوهاست. نتیجه آن، گسترش مطالبی مختلف و بدون سانسور است که کاربران هنگام جستجوی یک موضوع از طریق موتورهای جستجوگر در اولین نتیجه جستجو به آنها وارد می‌شوند.

 

9- سیاست وبی‌

مت دراگ  در 17 ژانویه 1998، یک روز پس از آنکه نیوزویک افتضاح اخلاقی جدیدی در مورد کاخ سفید و کلینتون را منتشر کرد، جزییات  ماجرای رسوایی مونیکا لویینسکی و بیل کلینتون را فاش کرد .این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که اولین خبر داغی است که قبل از نشریات چاپی و رسانه‌های تصویری، بر روی وب منتشر شد و البته آخرین بار هم نبود.

پس از آن وقایع مشابه به تکرار به وجود آمده و یکی از آنها استفاده بی‌سابقه از اینترنت و تلفن‌های همراه در جریان انقلاب نارنجی اکراین است. هجوم کاربران به اینترنت در جریان فاجعه 11 سپتامبر امریکا و یا تسونامی جنوب شرق آسیا نیزاز دیگر موارد مشابه است. در جریان انتخابات ریاست جمهوری 2004 امریکا نیز،‌هاوارد دین از نامزدهای مطرح انتخابات هرچند کامیاب نشد اما راه تازه ای را برای جذب میلیون‌ها رای کشف کرد که همان اینترنت بود. این روند در انتخابات پیش روی امریکا نیز دنبال می شود. به جز بحث سیاست در وب، پیوند برخی حوادث طبیعی یا اجتماعی با این پدیده نوین لرزه ای دردنیای حقیقی ایجاد کرد. از این جمله می توان به کشف ویروس سارس برای اولین بار در اینترنت اشاره کرد یا گزارشگری آنلاین مایکل بارنزاز طوفان‌های ساحلی  نیواورلئان. بنابراین شاهدی با یک نام کاربری فاجعه‌ای طبیعی‌ای که در آنجا می‌گذشت را روایت می‌کرد و هر روز ده‌ها هزار شهروند اینترنتی به این وبلاگ می‌آمدند و گزارشاتی که در CNN و نیویورک تایمز هم یافت نمی‌شد را می‌خواندند.

 

10- شبکه‌های اجتماعی‌

آنچه انبوه خلق تنها نامیده می‌شود در توصیف شبکه‌های اجتماعی به وضوح قابل لمس و درک است. افرادی که برای هم صحبتی با دیگران به دنیای مجازی روی می‌آوردند. پیرو این نیازاولین شبکه اجتماعی به آدرسSixDegrees.com در1997 ایجاد شد اما به علت پاره‌ای مشکلات فعالیت آن درسال 2000 متوقف شده BlackPlanet AsianAvenue  و MiGente از جمله اولین‌ها بودند که طی سال‌های 1997 تا 2001 ایجاد شدند. از آن پس شبکه‌های متعدد و متنوعی همچون MySpace ، Facebook، Cyworld و Bebo یا کلوب، اورکات، ایرکات و یاهو 360 ایجاد شده‌اند که هرکدام چندین میلیون کاربر دارند و بسیار هم پرطرفدارند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد