مزرعه چاپارل

همه چیز و هیچ چیز

مزرعه چاپارل

همه چیز و هیچ چیز

نقش خط در دکوراسیون ‌خانه

نقش خط در دکوراسیون ‌خانه


اگرچه برای مطلوب بودن یک فضا تنها حس بصری کافی نبوده و کارایی و راحتی نیز از جمله مسائل مهم آن محسوب می‌شود ولی در اینجا منظور ما عناصری هستند که به جهت خصوصیاتشان تاثیرات بصری و در نتیجه روحی و روانی خاصی را به همراه دارند چرا که هر عنصر صرف‌نظر از ویژگی‌های عملی و کارکردی‌اش نخست توسط چشم‌ها دیده می‌شود. حال موضوعی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که هر آنچه در یک فضا نظر ما را به خود جلب کرده و از آن به زیبایی یاد می‌کنیم، مجموعه‌ای از عناصر بصری است که در کنار هم تنها در صورتی خوشایند و مفهوم‌دار جلوه می‌کنند که دارای ترکیب وحدت یافته و منسجمی باشند.در غیر این‌صورت فضایی غیرقابل تحمل و نازیبا را پدید می‌آورند که ممکن است به لحاظ کارایی از اهمیت بسیاری نیز برخوردار باشند.

به طور کلی عناصر و کیفیات بصری و چگونگی سازمان دادن آنها برای در کنار هم قرار گرفتنشان (چیدمان)‌ و در نهایت کسب نتیجه دلخواه و مورد نظر، جملگی از مقوله‌های مهم زیبایی‌شناسی هستند.

لازم به ذکر است این عناصر در تمامی هنرهای بصری به صورت مشترک عبارتند از: نقطه، خط، شکل، فرم، بافت، رنگ و طرح. در مبحث دکوراسیون نیز مانند دیگر هنرهای تجسمی، هر یک از این مقوله‌ها دارای تعریف خاصی بوده و تاثیرات گوناگونی را نیز القا می‌کنند.

اگر چه از دید کلی همگی آنها یک هدف را در پی داشته و درواقع به منزله یک قالب هستند ولی معنا و پیام‌ آنها با توجه به شرایط محیطی و محل قرارگیری‌شان متفاوت خواهد بود. به طور کلی هنرهای تجسمی که زیرمجموعه‌ای از هنرهای بصری محسوب می‌شوند، به هنرهایی اطلاق می‌شوند که از طریق حس باصره قابل دریافت باشند.

در مقوله دکوراسیون و معماری داخلی نیز این عناصر جایگاه ویژه‌ای داشته و در واقع سازمان دادن به آنها، در فضای مورد نظر را طراحی داخلی آن محیط می‌نامند. در همین راستا قصد داریم به معرفی یکی از قاطع‌ترین عناصر بصری که نقش مهمی در معماری به معنای کلی و دکوراسیون داخلی دارد بپردازیم. این عناصر خط نام دارد.

اگر در فضای خانه‌تان با نگاهی عمیق‌تر و هدفمندتر به اطراف بنگرید با تعداد زیادی از خطوط افقی، عمودی،‌ مورب و حتی منحنی و شکسته مواجه می‌شوید که اگر چه در فضا سبب پدیدار شدن اجزایی مانند در، دیوار، مبلمان، فرش و کابینت، پرده و غیره شده‌‌اند ولی هر یک با توجه به شرایط و خصوصیات‌شان برای مقاصد خاصی و در سکانس مناسب مورد استفاده قرار می‌گیرند. علاوه بر اینها خط‌ها در بیان احساسات و عواطف نیز نقشی مهمی را دارا هستند به عنوان مثال نرمش و انعطاف خطوط منحنی، استحکام و ایستایی خطوط افقی و عمودی و پویایی خطوط مورب هر یک از جمله تاثیرات خطوط مذکور بوده و برای موضوع کاربرد در فضایی خاص مناسب هستند.

صرف‌نظر از اینها هر یک از این خطوط تاثیرات بصری مشخص و واضحی‌ در دکوراسیون و معماری داخلی را دارا هستند که ازجمله‌ آنها به موارد زیر می‌توان اشاره نمود:


1 - خطوط عمودی، ارتفاع فضا را به لحاظ بصری و ظاهری افزوده و کاربرد تعدادی زیادی از آنها در کنار هم محیطی خشک و رسمی را پدید می‌آورند.

ایجاد چنین خطوطی از طریق کاربرد کاغذهای دیواری با راه راه عمودی و یا آویختن پرده‌های قدی بسیار کارساز است. البته برای این منظور روش‌های متعدد دیگری نیز وجود دارد.

2 - به‌کارگیری خطوط افقی نیز پهنا و وسعت محیط را به لحاظ ظاهری می‌افزاید. به عنوان مثال در راهروهای باریک و طولانی پوشش کف با هر گونه کفپوشی که خطوط عرضی داشته باشد این پهنا را گسترش می‌دهد.

3 - خطوط منحنی حامل پیام لطافت، ظرافت و آرامی خاصی هستند. این قبیل خطوط را در فرم مبلمان انتخابی‌تان می‌توانید داشته باشید.

4 - خطوط مورب (اریب)‌ دارای خاصیت دراماتیکی هستند و با نظاره کردن آنها حس حرکت، پویایی و فعالیت در انسان ایجاد می‌شود. حضور این خطوط از طریق عناصر معماری و ساختاری ثابت ساختمان در محیط امکان‌پذیر است. علاوه بر آن راهکارهای دیگری نیز مانند انتخاب گیاهان آپارتمانی با ساقه‌های بلند و مورب در محیط نیز قابل اجرا هستند.

 

چند توصیه مهم:

 کاربرد خط‌ها نیز مانند دیگر عناصر بصری در شرایط محیطی گوناگون از جمله سبک‌های معماری مختلف متفاوت است. بنابراین پیش از به‌کارگیری بیش از معمول نوعی خط خاص، سبک مورد دلخواه را در نظر گیرید.

 در طراحی یک فضا می‌بایست از ترکیبی از خطوط مختلف استفاده نمود.

پیش از کاربرد خطوط اضافی در فضا تاثیرات بصری آنها را در آن ناحیه خاص بررسی کنید. زیرا ممکن است یک انتخاب نادرست نتیجه‌ای نامطلوب را حاصل شود. به عنوان مثال کاربرد کاغذ دیواری با راه‌های افقی بر روی دیواری با ارتفاع کوتاه، این نقصان را افزایش می‌دهد.

 

منبع : چهار دیواری ضمیمه جام جم
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد