مزرعه چاپارل

همه چیز و هیچ چیز

مزرعه چاپارل

همه چیز و هیچ چیز

گیاهخواری چیست؟

گیاهخواری چیست؟


در مقابل اصطلاح رژیم همه چیز خواری Omniveorous Diet  که شامل تمام منابع حیوانی و گیاهی می باشد رژیم گیاهخواری یا Vegeterianism Diet  وجود دارد یعنی محدود کردن رژیم غذایی به منابع گیاهی و اجتناب از مصرف انواع گوشتها که شامل گوشت قرمز ، پرندگان ، ماهی ، صدف ، محصولات  حاصل از گوشت مثل روغن خوک ، ژلاتین ، رنین و حتی غذاهای به دست آمده از حشرات مثل عسل می باشد.

 

انواع گیاهخواری

Lacto - veg  : علاوه بر منابع گیاهی از فرآورده های لبنی به جز بستنی در برنامه غذایی استفاده می کنند.

Ovo - Veg : شامل فرآورده های گیاهی و تخم مرغ می باشند.

Lacto - Ovo - Veg : این گروه علاوه بر منابع گیاهی از شیر و تخم مرغ در برنامه غذایی استفاده می کنند که متداولترین و راحتترین نوع گیاهخواری است.

Semi - Veg : این گروه فقط گوشت قرمز را از برنامه غذائیشان حذف می کنند. این نوع رژیم ممکن است به دلایل مذهبی و سنتی ، الگوهای فرهنگی و یا جهت حفظ سلامتی اتخاذ شود.

Vegan : تحت عنوان گیاهخواری تام می باشند که هر فرآورده ای که از حیوان به دست بیاید مثل شیر ، تخم مرغ و یا عسل و حتی افزودنی های غذایی مثل لستین و رنین و ویتامین D در برنامه غذایی آنها وجود ندارد رژیم این افراد شامل سبزیجات ، غلات ، حبوبات ، انواع مغزها و انواع دانه ها و میوه ها می باشد.

Pesco - veg: رژیم این گروه شامل منابع گیاهی به اضافه ماهی است.

Macrobiotic - Veg : این گروه سرسخت گیاهخوارند و فقط از سبزیجات ، غلات ، و حبوبات استفاده می کنند. ممکن است در برنامه غذایی آنها ماهی نیز اضافه شود.

Fruiterian : این گروه فقط از میوه های تازه و خشک شده ، انواع مغزها ، عسل و روغن زیتون استفاده می کنند

دلایل گیاهخواری

مردم به دلایل مختلف از جمله به دلیل اخلاقی ، فلسفی و مذهبی ،اقتصادی ، فرهنگی و یا بیماری گیاهخوار می شوند. از دید اخلاقی بعضی از افراد مصرف غذاهای حیوانی را کفر می دانند. از دید مذهبی بعضی افراد کشتن حیوانات را گناه می دانند و برخی افراد به دلیل فقر گیاهخوار می شوند. گروه دیگر جهت حفظ سلامتی و مسائل درمانی و یا برای زیبایی اندام، گیاهخوار می شوند. در بین بودائیان و هندوان گیاهخواری بسیار شایع است.

 

منافع گیاهخواری

رژیم گیاهخواری دارای انرژی کم و از نظر درصد چربی حاوی کمتر از 30% کالری رژیم از منبع چربی تأمین می شود که قسمت اعظم چربی های مصرفی حاوی اسید های چرب غیر اشباع می باشد. حدود 60% آن اسید لینولئیک می باشد و حاوی درصد زیادی از کربوهیدراتهای کمپلکس و فیبر می باشد.

بنابراین این نوع رژیم از کالری کم برخوردار است. با توجه به این توضیحات رژیم گیاهخواری دارای این مزایا می باشد :

 

1)      کمک به کاهش وزن

2)      کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلب و عروق

3)      کاهش سکته های مغزی

4)      کاهش ابتلا به سنگ کیسه صفرا

5)      کاهش ابتلا به سرطان کولون ، ریه و پستان

6)      کاهش ابتلا به دیابت نوع II

7)      کاهش ابتلا به فشار خون و آرتریت رماتوئید

8)      مؤثر در درمان یبوست

 

معایب گیاهخواری

1ـ ویتامین های B12 , B6 , B2  و اسید فولیک و عناصری مثل روی و آهن در منابع حیوانی بیشتر و قابل جذب تر هستند.

2ـ وجود مهار کننده های جذب در منابع گیاهی مثل فیتات در غلات کامل ، انواع مغزها و دانه ها، اگزالات در اسفناج ، ریواس ، جعفری ، بادام زمینی و انواع مغزها ، سیترات در مرکبات باعث کاهش جذب این مواد مغذی می شوند.

3ـ کمبود اسید های آمینه ضروری در منابع گیاهی

4ـ مصرف زیاد ویتامین C باعث می شود که مازاد ویتامین C  به اسید الزالیک تبدیل شود و خطر ابتلا به سنگهای اگزالاته در گیاهخواران افزایش یابد.

 

منبع : www.persiandiet.com
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد