محمدرضا مطهری مهمترین روشی که پیامبر اسلام(ص) همواره با آن سروکار داشت روش عملی بود. پیامبر(ص) به آنچه میگفت خود قبلاً عمل میکرد و در این مرحله به قدری پیش رفت که اساسا عمل پیامبر اکرم(ص) نیز به عنوان سنت حسنه یکی از منابع فقهی به شمار میرود. رسول خدا ضمن اینکه خود اسوه عمل بود، سعی میکرد دیگران را نیز طوری تربیت کند که سخنانشان با رفتارشان مطابق باشد تا در شنونده بیشتر اثر کند. قرآن مجید کسانی را که به قول خود عمل نمیکنند سخت سرزنش کرده و میفرماید: «موجب خشم شدید خداوند است که بگویید آنچه را عمل نمیکنید.»1 مسلمانان چون میدیدند پیامبر اسلام به سخنان و عقاید خود پایبند است بیشتر گرایش پیدا میکردند، زیرا بهترین موردی که میتواند تجلی اعتقاد یک فرد باشد همان عمل اوست و تربیت بیش از آنچه از طریق گفتار صورت گیرد، از راه عمل میتواند انجام شود.2 غریزه تقلید یکی از غرایز نیرومند و ریشهدار انسان است. به برکت وجود همین غریزه است که کودک، بسیاری از رسوم زندگی، آداب معاشرت، غذا خوردن، لباس پوشیدن، طرز تکلم، ادای کلمات و جملهها را از پدر و مادر و سایر معاشرین فرا میگیرد و به کار میبندد. انسان در تمام عمر کموبیش از دیگران تقلید میکند اما در سنین بین یک سالگی تا پنج و شش سالگی بیشتر از این غریزه برخوردار است. کودک تا مدتی از مصالح و مفاسد واقعی امور اطلاع چندانی ندارد و نمیتواند برای کارهایش هدفهای عاقلانه و درستی تعیین کند. در این مدت تمام توجهش به پدر و مادر و سایر معاشران است،اعمال و حرکات آنها را مشاهده مینماید و از آن تقلید میکند.
کودک در زندگی نیاز به الگو دارد، او نیاز دارد که بفهمد چه باید بکند، چه نوع رفتاری را از خود بروز دهد، در برابر امور و دشواریها چه موضع و راه حلی را باید در پیش بگیرد، چگونه خود را با امور مواجه کند.3 بدین جهت خداوند تبارک و تعالی، رسول اکرم(ص) را به عنوان بهترین سرمشق برای جهانیان معرفی میکند:
«لَقَدْ کان لَکُمْ فی رَسُولِاللّهِ اُسْوَةٌ حَسَنَةٌ.»4 رسول خدا(ص) در طول تاریخ، بزرگترین و بهترین سرمشق بشریت بود. او قبل از اینکه با گفتار خود راهنمای خلق باشد با رفتار خویش بهترین مربی بود.
کودکان از راه چشم بیش از گوش امور را فرا میگیرند. تحقیقات روانشناسان این مطلب را اثبات کرده است که 75% یادگیریهای ما از طریق چشم، 13% از طریق گوش، 6% از طریق لامسه، 3% از طریق چشایی و 3% از طریق بویایی است. بنابراین بر والدین و مربیان است تا حدی که میتوانند سعی کنند با عمل خویش کودکان را به راه صحیح و سعادت رهنمون و هدایت نمایند، چون زبان عمل از زبان سخن بسیار گویاتر و نافذتر است.
شاعر نیز میگوید: دو صد گفته چو نیم کردار نیست.
امام صادق(ع) میفرمایند: «کُونوا دُعاةَ النّاسِ بأَعْمالِکُمْ وَ لاتَکُونُوا دُعاةً بِاَلْسِنَتِکُمْ؛5 مردم را با رفتار خود به حق رهبری کنید، نه با زبان خویش.» شهید بهشتی در توضیح این حدیث گفته است: اگر سؤال شود که انحطاط مسلمین از کی آغاز شد، انحطاط تشیع از چه زمانی پدید آمد؟ میگوییم از زمانی که زبان، درازتر و عمل ما نارساتر شد، از وقتی که ما پرحرف ولی کمعمل یا بدعمل شدیم. دوستان، ایمان عبارت است از یک نوع تابش نور، دارای روشنی و گرما با هم از قلب انسان مؤمن برمیخیزد و در قلب و دل دیگران مینشیند، بیآنکه زبان در میان واسطه باشد.6 لذا والدین باید بدانند که کودکان در تمام اوقات شبانه روز همانند یک دوربین فیلمبرداری از تمامی حرکات و سکنات آنان فیلمبرداری نموده و رفتارهای خوب و بد آنان را تقلید مینمایند، لذا بر والدین است که ابتدا خودشان را اصلاح نموده و برای فرزندان خویش بهترین الگو باشند و سپس از طریق پند و نصیحت، داستان و قصه و ... آنان را با خوب و بد زندگی آشنا نمایند.
امیرالمؤمنین علی(ع) فرمود: «پندی که هیچ گوشی آن را بیرون نمیافکند و هیچ نفعی با آن برابری نمیکند، پندی است که زبان گفتار از آن خاموش و زبان کردار بدان گویا است.»7 امیرالمؤمنین علی(ع) فرمود: کسی که از اصلاح خویش عاجز و ناتوان است، چگونه میتواند دیگران را اصلاح کند؟8 دکتر فریده مصطفوی درباره تهذیب و تربیت عملی امام خمینی چنین میگوید:
«کارهای دینی به ما دیکته نمیشد، در خانواده وقتی ما رفتار امام(ره) را میدیدیم، خود به خود در ما تأثیر میگذاشت و همیشه سعی میکردیم مثل ایشان باشیم، ولو اینکه مثل ایشان نمیشدیم.
از نظر تربیتی، خود ایشان برای ما یک الگو بودند، وقتی کاری را به ما میگفتند «انجام ندهید» و ما میدیدیم ایشان در عمرشان آن کار را نمیکنند، قهرا ما هم انجام نمیدادیم. مثلاً به ما میگفتند «باید نماز بخوانید» خودشان از نیم ساعت به ظهر وضو میگرفتند و مشغول نماز خواندن میشدند و ما هم داخل حیاط مشغول بازی کردن بودیم. یک مرتبه هم نیامدند صدا کنند «دخترها! بایستید برای نماز، بیایید، من ایستادهام، پشت سر من یا خودتان نماز بخوانید.» ایشان تمام سال، اول اذان نماز میخواندند ولی یک بار هم به ما نگفتند که: «الان دست از کارتان بردارید، موقع اذان است، دست از بازیتان بردارید و بایستید برای نماز.»9 وقتی که امام در باره نماز و اهمیت دادن به آن خودشان عامل بوده و با زبان عمل با فرزندانشان حرف میزدهاند مسلما تأثیرات عمیقی بر عمق روح و روان فرزندانشان میگذاشتند. بر طبق نظر روانشناسان پدر و مادر اولین، مؤثرترین و مطمئنترین الگو در نزد کودکان میباشند.
یکی از صاحبنظران تربیت دینی نوشته است: غالب رفتارهای انسان بر اساس یادگیری استوار است و اولین و مهمترین پایگاه یادگیری، کانون خانواده است، زیرا خمیرمایه شخصیت انسان در خانواده تکوین مییابد و نگرشها، رغبتها، رفتارهای خوشایند و ناخوشایند نسبت به پدیدههای مختلف، از خانه سرچشمه میگیرد.
وی در ادامه میافزاید: پایدارترین و در عین حال خوشایندترین یادگیریها، یادگیری غیر مستقیم یا مشاهدهای است. در این نوع یادگیری، یادگیرنده مطابق رغبتها و انگیزههای خودآگاهانه و بدون هر گونه جبر و فشار روانی، همه حواس خود را متوجه رفتار مورد نظر میکند و با نوعی احساس خوشایندی و عاری از دشواری بر دانستهها و تجارب خویش میافزاید. اگر اولیاء و مربیان بتوانند بسیاری از رفتارهای مطلوب و احساسات خوشایند را به طور غیر مستقیم و یا ضمنی از طریق بهرهگیری از وجود الگوهای رفتاری، در کودکان و نوجوانان به وجود آورند، فوقالعاده ارزشمند و مؤثر خواهد بود.
در یادگیری ضمنی و یا مشاهدهای به جهت آنکه یادگیرنده آگاهانه و داوطلبانه به موضوع یا رفتار خاصی دقت میکند، از نگرش مثبت و انگیزه قوی و غنی برخوردار است، کمتر دچار فشار ذهنی و خستگی شده، از دامنه توجه وسیعتری بهره میبرد، در حالی که در آموزشهای مستقیم همیشه چنین نیست و ممکن است یادگیرنده یا دانشآموز نسبت به موضوع یادگیری، رغبت و انگیزهای از خود نشان ندهد و زودتر خسته شود.
در یادگیری مشاهدهای ویژگیهای الگو برای کودکان و نوجوانان فوقالعاده حایز اهمیت است، هر قدر الگوهای بزرگسال برای کودکان مطلوبتر، محبوبتر و جذابتر باشند، میزان تأثیرپذیری بیشتر و پایدارتر میشود.
کودکان رفتار الگوهای مطلوبشان را بسیار دوست میدارند و مایلند که با آنان همانندسازی کنند و رفتاری همسان رفتار الگوهای خود داشته باشند. نماز خواندن کودکان خردسال نیز رفتاری است که ابتدا آن را از طریق مشاهده آموخته و احساس خاصی نسبت به آن پیدا کردهاند. همان طوری که اشاره شد، در خانواده نحوه نماز خواندن والدین، چگونگی نگرش آنها نسبت به نماز، تلقی آنها از اهمیت و عظمت نماز، رفتار آنها قبل از ایستادن به نماز، هنگام اقامه نماز و بعد از اتمام نماز، از جمله عوامل بسیار مهمی است که در ایجاد و پرورش حس مذهبی، بخصوص تمایل به نماز خواندن در کودکان دخیل است.
در این زمینه آنهایی که کودک و نوجوان با ایشان ارتباط متقابل دارند، مثل پدر، مادر، پدربزرگ، مادربزرگ، دایی، عمه، خاله، عمو، معلم و مدیر، بیشترین مسؤولیت را عهدهدار هستند.10
* یکی از بهترین، مؤثرترین و پایدارترین روشهای یادگیری مفاهیم آموزشی، اخلاقی، دینی، روش الگویی (یادگیری مشاهدهای) میباشد.
* والدین هنگامی میتوانند بر روی کودکان تأثیر بگذارند که بین افکار، گفتار و رفتارشان همگونی و هماهنگی وجود داشته باشد.
* وجود الگوها به قدری در اسلام حایز اهمیت است که عمل پیامبر(ص) به عنوان یکی از منابع فقهی به شمار میرود و در قرآن تأکید زیادی بر روی الگوها خصوصا الگوی حسنه شده است.
* در یادگیری مشاهدهای، چون یادگیرنده آگاهانه به رفتار خاصی دقت میکند و از نگرش مثبت و انگیزه قوی برخوردار است، کمتر احساس فشار ذهنی و خستگی میکند.
* روانشناسان از روش اسوهای به عنوان یکی از بهترین، مطمئنترین و پایدارترین روشها یاد کرده و حتی نظریهای تحت عنوان یادگیری اجتماعی توسط آلبرت بندورا مطرح شده که در مجامع و محافل علمی طرفداران زیادی پیدا کرده است.
* نماز خواندن رفتاری است که ابتدا از طریق مشاهده آموخته میشود و تمام کسانی که به نحوی با کودک در ارتباطند در این زمینه دارای مسؤولیت میباشند تا صحنههای نماز را به صورت خوشایندی برای کودکان ترسیم نمایند.
* کودکان بیشتر از عملکرد والدین تأثیر میپذیرند تا گفتار و نصایح آنان.
* حضرت امام خمینی(ره) با آگاهی از اصول، راهها و روشهای تربیت کودکان، و به پیروی از ائمه اطهار علیهمالسلام با کودکان خود و دیگران رفتاری اصولی و منطقی داشته و آنان را با عملکرد خویش به مسایل دینی دعوت میکردند.
1 ـ صف، آیه 3.
2 ـ تاریخ آموزش و پرورش اسلام و ایران، ص 202.
3 ـ تعلیم و تربیت اسلامی (مبانی و روشها)، ص110 ـ 108.
4 ـ احزاب، آیه 21.
5 ـ سفینةالبحار، ج 2، ص 278.
6 ـ روزنامه جمهوری اسلامی، 21/7/1370.
7 ـ غررالحکم، فصل نهم، شماره 162.
8 ـ آگاهی و مسؤولیت، به نقل از غررالحکم آمدی روایت 1 ـ 5.
9 ـ پا به پای آفتاب، ج1، ص100.
10 ـ روشهای پرورش حس مذهبی کودکان، ص17 و 16 و 15و 12.
* ستوده، امیررضا، پا به پای آفتاب، گفتهها و ناگفتهها از زندگی امام خمینی(ره)، ج1، نشر پنجره، 1373.
* شکوهی یکتا، محسن، تعلیم و تربیت اسلامی (مبانی و روشها)، دفتر تحقیقات و برنامهریزی و تألیف کتب درسی آموزش و پرورش، 1370.
* محمدی ریشهری، محمد، آگاهی و مسؤولیت، دارالتبلیغ، 1336.
* افروز، غلامعلی، روشهای پرورش احساس مذهبی (نماز) در کودکان و نوجوانان، انتشارات انجمن اولیاء و مربیان، 1371.
* روزنامه جمهوری اسلامی، 21/7/1370.
* الماسی، محمدعلی، تاریخ آموزش و پرورش اسلام و ایران، نشر دانش فروز، 1374.